СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИКЛАДАННІ ІСТОРІЇ В ШКОЛІ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СТУДЕНТСЬКОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Authors

  • Віталій Михайлюк кафедра історії та археології, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Камянець-Подільський, Україна https://orcid.org/0000-0002-8458-0617

Keywords:

історія, методика викладання історії, прогресивні технології навчання, формування національної свідомості, патріотизм, студентська педагогічна практика

Abstract

Вивчення історичних дисциплін в університеті, зокрема у Східноукраїнському національному імені Володимира Даля, потребує в сучасних умовах корінного вдосконалення навчального процесу, введення прогресивних технологій як у навчанні майбутніх вчителів та спеціалістів історії, так і у передачу набутих знань своїм учням.  Останнє особливо підсилюється роллю історичних знань у формуванні особистості українця-патріота, який не тільки добре розуміється в загальносвітових тенденціях  розвитку людства, правильно визначає роль і місце української спільноти в цьому, але й набуває досвід самовизначення по відношенню до мінливого світу. Метою та завданнями дослідження, що пропонується увазі, постало висвітлення сучасних педагогічних технологій, якими повинні оволодівати  студенти для використання у процесі навчальної практики та наступної роботи в якості вчителя історії. Розглянуті загальні положення методики, які за характером навчальної діяльності були схарактеризовані та поділені на пасивні, активні та інтерактивні. На сучасному етапі розвитку вітчизняного освітянського простору прикметою часу стала поява масиву новітніх методичних прийомів викладання та вивчення історії в школі. Значна увага у цьому відношенні була приділені висвітленню прогресивних форм та методів навчання студентів-істориків. Усі методичні доробки, що аналізувалися, були поділені на дві великі групи: до першої віднесені загально-методична та загально-виховні; другу склали предметно-методичні напрацювання. Відповідно, перша група присвячена формуванню національно-історичної свідомості та патріотизму, шляхам підвищення інтересу до історії, впровадженню модульної техніці та компетентністного підходу до вивчення предмету; друга, відповідно, складала  розробки окремих уроків на основі новітньої методики.  Зроблені висновки по практичному втіленню студентами та майбутніми вчителями прогресивних технологій навчання історії.

References

Методичні рекомендації про викладання курсів духовно-морального спрямування у 2021/2022 навчальному році: Додаток до листа Міністерства освіти і науки України від 22.09.2021 № 1/9-482 URL: https://www.schoollife.org.ua/metodychni-rekomendatsiyi-pro-vykladannya-kursiv-duhovno-moralnogo-spryamuvannya-u-2021-2022-navchalnomu-rotsi/.

Дубінський В.А. Методика викладання історії в школі: навчально-методичний посібник для організації самостійної роботи студентів історичного факультету / В.А. Дубінський. 2-е вид., виправлене і доповнене. Кам’янець-Подільський: Видавництво КПНУ ім. І.Огієнка, 2019. 86 с.

Яковенко Г. Г. Методика навчання історії: навчально-методичний посібник / Г.Г. Яковенко. Харків: Видавництво ХНАДУ, 2017. 324 с. тощо.

Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах URL: mon.gov.ua. patriotichne-vix-metodichni-19-05-2015.pdf.

Збірка методичних рекомендацій до відзначення пам’ятних дат у загальноосвітніх навчальних закладах: [розроб. і упоряд.: Г. Байкєніч, О. Охрімчук]. Дніпропетровськ : ПП «Ліра ЛТД», 2016. 120 с.

6. Методичні рекомендації щодо 100-річчя української революції 1917 – 1921 років URL: http://www.memory.gov.ua/ methodicmaterial/metodichni-rekomendatsii-do-100-richchya-ukrainskoi-revolyutsii-1917-1921-rokiv.

Сирота М.В. Теоретичні аспекти методичної проблеми педагога «Формування національно-історичної свідомості та виховання патріотизму під час освітнього процесу з історії» URL: https://www.schoollife.org.ua/281-2020/.

Кузнєцова В. О. Вивчення народознавства та iсторiї рiдного краю як засіб розвитку пізнавальних iнтересiв дiтей з порушенням слуху URL: https://www.schoollife.org.ua/35-2020/.

Дмитренко В. Г. Сучасний урок: модульна технологія навчання URL: https://www.schoollife.org.ua/637-2019/.

Власова Н. С. Підвищення мотивації та інтересу учнів до вивчення історії шляхом впровадження на уроках принципу BYOD URL: https://www.schoollife.org.ua/443-2019/.

Слободян М. І. Компетентнісний підхід до навчання на уроках історії URL: https://www.schoollife.org.ua/807-2018/.

Саліванова М. В. Використання документальних джерел на уроках історії та правознавства URL: https://www.schoollife.org.ua/1145-2017/.

Царенко О. А. Політичні портрети лідерів світу (Ф.Д. Рузвельт, Ф. Франко, Б. Муссоліні, А. Гітлер) (10 клас. Всесвітня історія) URL: https://www.schoollife.org.ua/296-2021/.

Гулюк Ю. А. Міжнародні відносини (1918-1930 рр.) (10 клас. Всесвітня історія) URL: https://www.schoollife.org.ua/414-2019/.

Мальований В. Ф. Узагальнення знань і тематичне оцінювання з теми «США та Канада. Країни Західної Європи» (11 клас. Всесвітня історія) URL: https://www.schoollife.org.ua/410-2019/.

Published

2022-08-01

How to Cite

Михайлюк, В. (2022). СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИКЛАДАННІ ІСТОРІЇ В ШКОЛІ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СТУДЕНТСЬКОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ. International Science Journal of Education & Linguistics, 1(3), 120–130. Retrieved from https://isg-journal.com/isjel/article/view/44